Convey My Greetings

Bismillah…

Seperti yang sedia maklum, sekarang telah tiba musim haji di mana penerbangan jemaah haji Malaysia telah bermula. Alhamdulillah, antara bakal jemaah haji Malaysia tahun ini termasuk mak, ayah dan Mak Uda. Ini adalah kali kedua mak dan ayah menunaikan haji. Kali pertama adalah pada tahun 1990. Ermm…masa tu umur saya baru lima tahun.

InsyaALLAH, mengikut jadual penerbangan yang diterima mak, ayah dan Mak Uda adalah pada 26 Oktober ini (Selasa). Tak sampai dua minggu dari sekarang. Tarikh yang memang tidak dijangka kerana ayah memohon penerbangan akhir. Namun masih ada ruang masa lagi untuk menyediakan persiapan sebelum terbang. Secara tak langsung, saya juga menyibukkan diri untuk membantu mak dan ayah menyediakan barang kelengkapan..hehehe. Tapi memang kewajipan seorang anak untuk membantu sebab buat masa sekarang saya seorang sahaja yang agak berkelapangan (ke buat-buat lapang?). Memang tak dapat dinafikan sebab banyak hal perlu diuruskan terutama semasa ketiadaan mak dan ayah. Jadi perlu melihat juga jadual urusan saya dengan masa-masa pengurusan di rumah. Alhamdulillah, perbincangan dan penyusunan telah dibuat. I knew my mother and my father…tak suka buat last minute supaya semua perancangan berjalan dengan lancar…InsyaALLAH.

Oleh yang demikian…saya pun perlu mengubah perancangan diri sendiri. InsyaALLAH akan pulang ke UTM selepas urusan di sini selesai (jawapan bagi yang bertanya bila nak balik).

Jadi apa kena mengena dengan tajuk??? Convey My Greetings…Sampaikan Salamku???

Siapa yang tak ingin menunaikan haji? Memang tunggu giliran, tapi lambat lagi. InsyaALLAH kalau dah ditakdirkan ke sana, akan ke sana juga. Jadi disebabkan belum tiba masa lagi untuk pergi, just dapat mengirimkan salam melalui mak dan ayah. Jadi hendak dedikasikan lagu Convey My Greetings nyanyian Mesut Kurtis buat mak dan ayah. Semoga memperolehi kesihatan yang baik dan haji mabrur…InsyaALLAH…Ameen. Doakan juga kebaikan dan kebahagian untuk anakanda-anakanda dan cucunda mak dan ayah…

***Sila streaming sampai habis sebelum video dimainkan supaya dapat dimainkan dengan lancar

ودّي لي سلامي يا رايح للحرم
وادعي لي وسلّم لي على هادي الأمم
أنظر للكعبة يا محلاها
نور وجلال يغشاها
يحرسها ربي ويرعاها
واذكرني أمامها وادعي لي
وادعــــــــي لــــــــي

(O you who’s going to the Holy places convey my greetings
Supplicate for me and send my salutations on the guide of all nations (pbuh)
Behold the Ka’ba, oh how beautiful it is
Covered in light and glory
May Allah protect it and watch over it
Remember me in front of it and supplicate for me
And supplicate for me)

يا ساعي بهمّة من الصّفا للمروة
يا شارب من زمزم تذكرني بدعوة
يا طالع على جبل الرحمة
يا ماشي في وسط الزحمة
أطلب من مولاك الرحمة
واذكرني أمامها وادعي لي
وادعــــــــي لــــــــي

(O you who’s walking quickly between al-Safa and al-Marwa
O you who’s drinking from Zamzam, remember me with a supplication
O you who’s climbing up the Mountain of Mercy
O you who’s walking amidst the crowds
Ask your Lord for forgiveness
Remember me in front of it and supplicate for me
And supplicate for me)

هنيئاً هنيئاً يا رايح للهادي
غرامه شغلني ملأ كل فؤادي
أدخل من باب السلام
بتأدبٍ واحترام
سلم على طه التهامي
وصاحبيه وادعي لي
وادعــــــــي لــــــــي

(How fortunate are you, O you who’s going to the Guide (pbuh)
His love has preoccupied me, it has filled my whole being
Enter from the Gate of Salam (peace)
With politeness and respect
Salute Taha al-Tihamy (one of the Prophet’s names)
And his two companions and supplicate for me
And supplicate for me)

p/s: Walaupun jasad tak pergi, handphone pun jadilah…hehehe😀

One Response

  1. smoga mendapat hj n hajah yg mabrur buat cikgu yusof dan isteri..serta sesiapa yang pergi menunaikan ibadah haji pada kali ini.

    ehem…trime kasih ye k.adah..
    pasni satu dunia taw yerr…hehe…

    InsyaALLAH…

    Hehe…memang 1 dunia dah tahu…kalau baca la entri ni…Anyway, sama-sama kasih😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: