Exercise for focus thinking

Bismillah…

Tiba-tiba ada mood nak menulis pagi ni…sebab nak buat exercise focus thinking.

Ermm…lately so many thing/problem play around dalam minda ni. ALLAH sahaja yang tahu dan hanya kepada ALLAH sahaja tempat mengadu. Akhirnya memberi kesan kepada prestasi kerja saya sendiri terutama progress research. Walaupun sememangnya perkara yang hendak di buat tu bukanlah susah sangat malah saya sendiri amat menyukainya. Namun disebabkan pemikiran ni diganggu oleh macam-macam hal, maka terbengkalai laaaaaaa semua tugas yang harus disiapkan. Sampaikan bila meeting dengan supervisor terpaksa juga time tu perah otak sehabis mungkin untuk berada dalam track perbincangan.

Saya sedang mengharap simpati orang? Eh..tak der la. Tapi nak cerita di sini bagaimana saya nak gunakan betul-betul masa yang ada untuk selesaikan tugas-tugas yang amat-amat menuntut kepada kesungguhan…

Alhamdulillah, ALLAH telah mengkabulkan doa yang sentiasa dilafazkan Continue reading

Advertisements

Jika Dakwah Itu Kita…

Jika dakwah itu kita bahagi-bahagikan dalam hati kita, pasti hati kita dikuasai oleh bahagian lain

Jika dakwah itu kita bahagi-bahagikan masanya, pasti masanya akan dicuri oleh masa yang lain

Jika dakwah itu kita buat bila kita rasa nak buat, pasti pemilihan kita lebih berat kepada apa yang kita seronok nak buat

Jika dakwah itu kita letakkan pada kata-kata sahaja, pasti kita banyak main-main

Jika dakwah itu kita fikir bila kita nak fikir, pasti kita lebih banyak memikirkan hal lain selain dakwah

Jika dakwah itu kita berkira-kira nak lakukan, pasti kita akan lebih berkira untuk diri kita

Jika dakwah itu kita rasa kita je yang buat, pasti kita tak mampu nak buat

Jika dakwah itu kita rasa menyusahkan, pasti kita pilih nak rileks sahaja

Jika dakwah itu kita rasa untuk orang yang tertentu sahaja buat, pasti kita takkan buat

Jika dakwah itu kita buat atas kepentingan diri sendiri, pasti kita akan tinggalkan bila dah dapat

Jika dakwah itu kita buat sebab orang, Continue reading

ALLAH nak kita dekat denganNya

Bismillah…

Assalamu`alaikum… Dah lama benar tak update blog. Niat hati nak update memang ada, tapi tu la, masih sunyi. Nak kata buzy, tipulah.

Sekarang sedia maklum rata-rata universiti di Malaysia tengah bercuti panjang. Jadi agak sunyi la suasana di UTM sekarang. Tak perlu lagi datang awal ke PSZ semata-mata hendak dapatkan tempat selesa untuk online. Yes! I’m still at UTM. Masih meneruskan perjalanan seterusnya di sini selepas tamat degree. Sayang UTM? Yup, memang sayang sebab ada sesuatu yang sedih hendak ditinggalkan. Mungkin tak bersedia lagi untuk tinggalkan untuk mencari kekuatan yang masih tak cukup.

Pernah juga ada yang bertanya lepas habis degree nak buat apa? Jawapan skema¬†‘Nak sambung belajar, malas nak kerja’. Alasan je tu. Jadi minta maaf kalau sesiapa yang telah menerima jawapan seperti itu sebelum ini.

Apa yang saya sayangkan sangat tu?

Jap, nak cerita sikit. Sebelum ini pernah mengikuti suatu daurah (kursus) yang mana penyampai bertanya soalan cepu emas yang berbunyi, ‘Sebab apa antum di campakkan ke UTM?’. Continue reading

Maher Zain-Save The Soul

Bismillah…

Assalamu`alaikum…

Tiba-tiba hari ni nak post something yang menarik perhatian saya berkaitan kehadiran Maher Zain ke Malaysia yang dijemput oleh pihak Raudhatus Sakinah yang seterusnya bekerjasama dengan beberapa pihak yang lain.

Dimaklumkan bahawa tiket konsert habis dijual. Ini menunjukkan nama Maher Zain di Malaysia sedang meningkat naik dengan lagu-lagunya yang boleh menyentuh hati. Tahniah buat Maher Zain!

Tapi saya bukan nak cerita tentang kepopularan Maher Zain di Malaysia, tetapi keikhlasan hatinya untuk menyedarkan orang ramai…senang kata berdakwah lah. Jadi, pagi tadi berkelapangan menonton MHI di TV3 yang mana artis jemputan adalah Maher Zain. Memang excited sangat la nak tengok. Nak tahu sangat apakah jawapan-jawapan yang akan dilontarkan oleh beliau adakah seiring dengan mesej nyanyiannya… Continue reading

A Thousand Times

In this my special day, no more words to write…Only want to dedicate this song for all my love…Just for you, you and all of you…

Without your warmth, without your smile
Without you, by my side
The world was so cold, I felt so lost
Without your light, I felt so blind

A thousand miles I’d run and walk
A thousand times I’d slip and fall
But for you I’d do it again
A thousand times Continue reading

Konvoi LL4G

Dalam tempoh tiga hari kebelakangan ini, saya pasti berada di hadapan televisyen untuk menonton Buletin Utama (BU) bagi mengikuti perkembangan Misi Kemanusiaan ke Gaza atau lebih mudah dikenali Life Line 4 Gaza (LL4G). Kenapa BU? Kenapa tak Astro Awani? Sebabnya di rumah ni tak melanggan Astro. Mungkin satu kepelikan, tapi bagi saya, tidak. Ok, tak perlu mengarut lebih, just entri kali ini sebagai respon saya terhadap tindakan serangan rejim zionis ke atas Mavi (MM) Marmara salah satu kapal yang menyertai konvoi LL4G di atas perairan antarabangsa.

Terus terang, x perlu lampu suluh, jamung, pelita atau lampu kalimantang tindakan rejim zionis yang menyerang MM sehingga 19 orang sukarelawan terbunuh termasuk 60 yang lain cedera adalah suatu perkara yang tidak berperikemanusiaan. Hasil tindakan mereka yang ‘giler’ itu, mendapat kutukan dari seluruh dunia. Rata-rata media cetak, media elektronik memaparkan pelbagai respon dari mereka yang cintakan keamanan dan yang paling famous adalah demonstrasi jalanan. Namun tidak kurang juga melalui jaringan internet, bersepah-sepah entri yang menulis tentang kisah ini. Bagi saya pengguna wordpress, cukup sekadar klik pada Tag Surfer, masukkan Gaza pada subscribed tags, maka bersusun la entri mengikut yang paling terakhir waktu yang dipaparkan.

Cukup cerita tentang respon dari seluruh dunia, sekarang ini pergi ke cerita 12 orang sukarelawan Malaysia yang menaiki MM yang ditahan oleh rejim zionis. Berita yang terakhir saya dengar, Continue reading

Protected: …I’m Fine…

This content is password protected. To view it please enter your password below: