Jika Dakwah Itu Kita…

Jika dakwah itu kita bahagi-bahagikan dalam hati kita, pasti hati kita dikuasai oleh bahagian lain

Jika dakwah itu kita bahagi-bahagikan masanya, pasti masanya akan dicuri oleh masa yang lain

Jika dakwah itu kita buat bila kita rasa nak buat, pasti pemilihan kita lebih berat kepada apa yang kita seronok nak buat

Jika dakwah itu kita letakkan pada kata-kata sahaja, pasti kita banyak main-main

Jika dakwah itu kita fikir bila kita nak fikir, pasti kita lebih banyak memikirkan hal lain selain dakwah

Jika dakwah itu kita berkira-kira nak lakukan, pasti kita akan lebih berkira untuk diri kita

Jika dakwah itu kita rasa kita je yang buat, pasti kita tak mampu nak buat

Jika dakwah itu kita rasa menyusahkan, pasti kita pilih nak rileks sahaja

Jika dakwah itu kita rasa untuk orang yang tertentu sahaja buat, pasti kita takkan buat

Jika dakwah itu kita buat atas kepentingan diri sendiri, pasti kita akan tinggalkan bila dah dapat

Jika dakwah itu kita buat sebab orang, Continue reading

Advertisements

InsyaAllah [Malay Version]

Andainya..
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram, bagai malam yang gelap
tiada bantuan, tiada tujuan

Janganlah berputus asa..
Kerana Allah bersamamu.. Continue reading

Convey My Greetings

Bismillah…

Seperti yang sedia maklum, sekarang telah tiba musim haji di mana penerbangan jemaah haji Malaysia telah bermula. Alhamdulillah, antara bakal jemaah haji Malaysia tahun ini termasuk mak, ayah dan Mak Uda. Ini adalah kali kedua mak dan ayah menunaikan haji. Kali pertama adalah pada tahun 1990. Ermm…masa tu umur saya baru lima tahun.

InsyaALLAH, mengikut jadual penerbangan yang diterima mak, ayah dan Mak Uda adalah pada 26 Oktober ini (Selasa). Tak sampai dua minggu dari sekarang. Tarikh yang memang tidak dijangka kerana ayah memohon penerbangan akhir. Namun masih ada ruang masa lagi untuk menyediakan persiapan sebelum terbang. Secara tak langsung, saya juga menyibukkan diri untuk membantu mak dan ayah menyediakan barang kelengkapan..hehehe. Continue reading

Maher Zain-Save The Soul

Bismillah…

Assalamu`alaikum…

Tiba-tiba hari ni nak post something yang menarik perhatian saya berkaitan kehadiran Maher Zain ke Malaysia yang dijemput oleh pihak Raudhatus Sakinah yang seterusnya bekerjasama dengan beberapa pihak yang lain.

Dimaklumkan bahawa tiket konsert habis dijual. Ini menunjukkan nama Maher Zain di Malaysia sedang meningkat naik dengan lagu-lagunya yang boleh menyentuh hati. Tahniah buat Maher Zain!

Tapi saya bukan nak cerita tentang kepopularan Maher Zain di Malaysia, tetapi keikhlasan hatinya untuk menyedarkan orang ramai…senang kata berdakwah lah. Jadi, pagi tadi berkelapangan menonton MHI di TV3 yang mana artis jemputan adalah Maher Zain. Memang excited sangat la nak tengok. Nak tahu sangat apakah jawapan-jawapan yang akan dilontarkan oleh beliau adakah seiring dengan mesej nyanyiannya… Continue reading

Zamilooni {Story of Love}

He stepped inside his home, he was overwhelmed with fear
An angel came with words from God, things were still unclear
Saying read – read, but he could not read, amazing words that he heard
A trembling deep inside his heart, confused by what had occurred

There was only one who could comfort him
To help him see the light
To ease his fears, to reassure
Was khadijah, his wife… Continue reading

Haji 2032 (Editted Version)

“Assalamu`alaikum. Akak saya hendak daftar haji. Ini buku akaun saya,” Kata si adik setelah mendapatkan kerusi di kaunter urusan.

Perempuan yang digelar ‘Akak’ mengambil buku akaun Tabung Haji (TH) yang dihulurkan. Membelek terus ke muka surat yang mengandungi catatan terakhir kemaskini akaun.

“OK, adik layak mendaftar sebab simpanan melebihi RM1300,” Maklum si akak. Kemudian menatap monitor komputer sambil menekan papan kekunci. Mungkin untuk melihat data berkenaan si adik itu.

“Ok, bagi yang mendaftar haji sekarang, InsyaALLAH giliran pada Continue reading

Konvoi LL4G

Dalam tempoh tiga hari kebelakangan ini, saya pasti berada di hadapan televisyen untuk menonton Buletin Utama (BU) bagi mengikuti perkembangan Misi Kemanusiaan ke Gaza atau lebih mudah dikenali Life Line 4 Gaza (LL4G). Kenapa BU? Kenapa tak Astro Awani? Sebabnya di rumah ni tak melanggan Astro. Mungkin satu kepelikan, tapi bagi saya, tidak. Ok, tak perlu mengarut lebih, just entri kali ini sebagai respon saya terhadap tindakan serangan rejim zionis ke atas Mavi (MM) Marmara salah satu kapal yang menyertai konvoi LL4G di atas perairan antarabangsa.

Terus terang, x perlu lampu suluh, jamung, pelita atau lampu kalimantang tindakan rejim zionis yang menyerang MM sehingga 19 orang sukarelawan terbunuh termasuk 60 yang lain cedera adalah suatu perkara yang tidak berperikemanusiaan. Hasil tindakan mereka yang ‘giler’ itu, mendapat kutukan dari seluruh dunia. Rata-rata media cetak, media elektronik memaparkan pelbagai respon dari mereka yang cintakan keamanan dan yang paling famous adalah demonstrasi jalanan. Namun tidak kurang juga melalui jaringan internet, bersepah-sepah entri yang menulis tentang kisah ini. Bagi saya pengguna wordpress, cukup sekadar klik pada Tag Surfer, masukkan Gaza pada subscribed tags, maka bersusun la entri mengikut yang paling terakhir waktu yang dipaparkan.

Cukup cerita tentang respon dari seluruh dunia, sekarang ini pergi ke cerita 12 orang sukarelawan Malaysia yang menaiki MM yang ditahan oleh rejim zionis. Berita yang terakhir saya dengar, Continue reading