Exercise for focus thinking

Bismillah…

Tiba-tiba ada mood nak menulis pagi ni…sebab nak buat exercise focus thinking.

Ermm…lately so many thing/problem play around dalam minda ni. ALLAH sahaja yang tahu dan hanya kepada ALLAH sahaja tempat mengadu. Akhirnya memberi kesan kepada prestasi kerja saya sendiri terutama progress research. Walaupun sememangnya perkara yang hendak di buat tu bukanlah susah sangat malah saya sendiri amat menyukainya. Namun disebabkan pemikiran ni diganggu oleh macam-macam hal, maka terbengkalai laaaaaaa semua tugas yang harus disiapkan. Sampaikan bila meeting dengan supervisor terpaksa juga time tu perah otak sehabis mungkin untuk berada dalam track perbincangan.

Saya sedang mengharap simpati orang? Eh..tak der la. Tapi nak cerita di sini bagaimana saya nak gunakan betul-betul masa yang ada untuk selesaikan tugas-tugas yang amat-amat menuntut kepada kesungguhan…

Alhamdulillah, ALLAH telah mengkabulkan doa yang sentiasa dilafazkan Continue reading

Entri awal tahun 2011 (updated)

Sesi duduk melepak di MSI…Buat apa? Ermm…

Dah lama sangat tak update blog ni. Nak kata tak mengunjung, kunjungan hampir setiap hari. Niat hendak menulis ada, tapi tiada apa pun yang terbit. Nak kata tak ada cerita, hari-hari ada sahaja kisahnya. Nak kata tiada apa hendak kongsi, sebenarnya ada jer. Tapi blog still tak update. Huhu~

Mak ayah yang menunaikan haji dah selamat sampai Malaysia pada 8/12/2010 lepas. Saya pula dah merata tempat berjalan. Entah berapa kali pergi balik antara Johor dan Pahang. Seminggu pulang ke Johor, seminggu pulang ke Pahang. Main tepi pantai dah, redah hutan pun dah, panjat gunung pun dah (walaupun tak tinggi mana pun daki). Semua dah…tapi blog still tak update. Continue reading

Convey My Greetings

Bismillah…

Seperti yang sedia maklum, sekarang telah tiba musim haji di mana penerbangan jemaah haji Malaysia telah bermula. Alhamdulillah, antara bakal jemaah haji Malaysia tahun ini termasuk mak, ayah dan Mak Uda. Ini adalah kali kedua mak dan ayah menunaikan haji. Kali pertama adalah pada tahun 1990. Ermm…masa tu umur saya baru lima tahun.

InsyaALLAH, mengikut jadual penerbangan yang diterima mak, ayah dan Mak Uda adalah pada 26 Oktober ini (Selasa). Tak sampai dua minggu dari sekarang. Tarikh yang memang tidak dijangka kerana ayah memohon penerbangan akhir. Namun masih ada ruang masa lagi untuk menyediakan persiapan sebelum terbang. Secara tak langsung, saya juga menyibukkan diri untuk membantu mak dan ayah menyediakan barang kelengkapan..hehehe. Continue reading

A Thousand Times

In this my special day, no more words to write…Only want to dedicate this song for all my love…Just for you, you and all of you…

Without your warmth, without your smile
Without you, by my side
The world was so cold, I felt so lost
Without your light, I felt so blind

A thousand miles I’d run and walk
A thousand times I’d slip and fall
But for you I’d do it again
A thousand times Continue reading

Kisah si Naga Merah

Pokonya hijau penuh berduri
Hidup berpaut ditiang berdiri
Bunganya kembang dipagi hari
Buahnya manis penuh berbiji

Entri kali ini, saya ingin berkongsi cerita tentang buah kegemaran saya iaitu buah naga. Bunyinya macam karangan budak  tahun satu.  Tapi rasanya tak sebab saya hendak berkongsi tentang proses tumbesaran buah naga. Sebenarnya ada sesuatu yang menarik tentang buah naga ini. Mungkin tidak ramai yang mengetahuinya malahan ada juga tidak kenal pokoknya (pernah dengar). Sebelum itu, penceritaan tidak menjurus kepada bentuk ilmiah, sekadar perkongsian sahaja hasil daripada penggunaan lima pancaindera yang dikurniakan ALLAH. Sebarang catatan tidak dilakukan, hanya rekod melalui lensa kamera.


Putik pada peringkat ini belum tentu akan menjadi. Kadang kala ia tidak Continue reading

Haji 2032 (Editted Version)

“Assalamu`alaikum. Akak saya hendak daftar haji. Ini buku akaun saya,” Kata si adik setelah mendapatkan kerusi di kaunter urusan.

Perempuan yang digelar ‘Akak’ mengambil buku akaun Tabung Haji (TH) yang dihulurkan. Membelek terus ke muka surat yang mengandungi catatan terakhir kemaskini akaun.

“OK, adik layak mendaftar sebab simpanan melebihi RM1300,” Maklum si akak. Kemudian menatap monitor komputer sambil menekan papan kekunci. Mungkin untuk melihat data berkenaan si adik itu.

“Ok, bagi yang mendaftar haji sekarang, InsyaALLAH giliran pada Continue reading

Protected: …I’m Fine…

This content is password protected. To view it please enter your password below: